5. Uitschakelkarakteristieken
Bij de smeltveiligheden hadden we onderscheid gemaakt tussen twee types, nl. de snelle en de trage. Daarmee bedoelden we dat voor eenzelfde In, de smeltveiligheid sneller of trager zou gaan doorsmelten. Voor de installatieautomaten werden er 3 types ontwikkeld.
Dit wil zeggen dat we voor een zelfde In, een verschillende uitschakeltijd zullen waarnemen. We onderscheiden een “B”, een “C” en een “D”- curve. Merk op dat het hier om de snelheid gaat, bij een kortsluiting moeten ze steeds even snel reageren. In de NBN-norm C-1-898 worden de eisen vastgelegd voor het al of niet uitschakelen van de stroomkring in huishoudelijke installaties.
5.1 Niet uitschakelen
Indien de stroom door de automaat gelijk is aan In x een constante mag de automaat de stroom niet uitschakelen binnen het uur. Die constante schommelt tussen 1,13 en 1,45 en is afhankelijk van de grootte van In. Deze stroom noemt men de conventionele niet-uitschakelstroom of thermische uitschakeldrempel
5.2 Wel uitschakelen
Voor automaten met een In < 32A: indien de stroom groter of gelijk is aan 2,55 x In moet de stroom onderbroken in een tijd gelegen tussen 1 en 60 seconden ( dus binnen de minuut).
Voor automaten met een In >32A: ligt die tijd tussen de 1 en de 120 seconden, (dus binnen de 2 minuten).
5.3 De B – curve
Een automaat met een B-curve zal de stroombaan onderbreken wanneer de stroom tussen 3 en 5 x In is. Deze automaten worden gebruikt voor verlichtingskringen en verwarming.
5.4 De C – curve
Een automaat met een C-curve zal de stroombaan onderbreken wanneer de stroom tussen 5 en 10 x In is. Deze automaten worden gebruikt voor contactdoos kringen, waar kleine motoren kunnen worden aangeschakeld.
5.5 De D – curve
Een automaat met een D-curve zal de stroombaan onderbreken wanneer de stroom tussen 10 en 20
x In is. Deze automaten worden gebruikt om machines en motoren met grote aanloopstromen en
transformatoren te beveiligen.
Bronnen:
- Cursus: DE BOECK NV, Leerpakket elektriciteit, Lamorinierestraat 31-37, 2018 Antwerpen, 2010, 166 pagina's.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten